Als kind wilde hij astronaut worden, maar dat was geen beroep volgens de juf. Dan maar uitvinder! Peter Klaren richtte samen met zijn compagnon Raymundo Hooten het bedrijf Pyrolyze op, waarmee hij de milieuproblematiek op een decentrale manier wil oplossen. Geen afval vervoeren maar op locatie omzetten naar nuttige nieuwe producten.
Afgelopen maand lanceerden ze een mobiele pyrolyse machine, waarmee ze afval motorolie op locatie volledig kunnen omzetten in diesel, nafta, gas en carbon black. Binnenkort brengen ze ook zo’n machine voor het omzetten van afval plastics op de markt. Hoe gaat dit apparaat de wereld veranderen? Een interview met Peter.
Wat is pyrolyse?
“Pyrolyse is een technologie waarbij je koolstofhoudende materialen op hoge temperatuur omzet in nieuwe grondstoffen, zonder dat er zuurstof bij komt. Bij Pyrolyze doen we dat met twee mobiele machines: één voor afval motorolie en één voor afval plastics. De machine voor afval motorolie kan 350 liter per dag verwerken en is klaar voor productie. De machine voor plastics is in ontwerp gereed en verwerkt straks 150 kilo afval plastic per uur. Beide apparaten zetten hun afvalstroom voor 100% om in nieuwe producten: 50% schone diesel voor gebruik in voertuigen, 30% nafta als grondstof voor ruwe plastics, 10% gas voor de energievoorziening van het apparaat en 10% carbon black voor het persen van stoeptegels.”

Welk milieuprobleem lossen jullie hiermee op?
“Het probleem van inefficiënt en onvolledig afval verwerken. Als je alleen al kijkt naar Nederland, dan kan van al het afval plastic dat wordt opgehaald, slechts de helft worden gerecycled. De rest wordt met enorme vervoersbewegingen als brandstof naar verbrandingsovens gebracht. De energiewaarde die dit oplevert is relatief klein. Met ons pyrolyse systeem zetten we het complete afvalplastic lokaal om in nieuwe producten van waarde. Daarmee maken we de reststromen volledig circulair en sparen we tonnen CO2 uit doordat er weinig vervoer nodig is.
Onze afval motorolie pyrolyse machine is met name voor ontwikkelingslanden interessant. Er is daar niemand die de afvalolie bij garages ophaalt, dus het goedje loopt gewoon de grond in. Dat is niet alleen zonde, maar het zorgt ook voor gigantische vervuiling. Een klein beetje van deze olie kan al een hele beek vervuilen.”
Volledig circulair! Hoe kan het eigenlijk dat jullie machine nog niet bestond?
“De technologie van pyrolyse is complex en werkt met extreem hoge temperaturen. Als je dit in grote reactoren op centrale schaal wilt uitvoeren, is de reactortechnologie bijna niet onder controle te krijgen. Daardoor zijn er al veel grote initiatieven op dit vlak gesneuveld. De sweetspot van onze machines is dat we het proces op decentrale schaal uitvoeren. Je kunt letterlijk om de machine heen lopen en onderdelen vervangen als dat nodig is. Daardoor kunnen we continu bijsturen en output blijven garanderen.”

Is die decentrale aanpak niet ook een nadeel in de centraal geregelde afvalindustrie?
“Niet per sé. Voor afvalverwerkers biedt ons product grote voordelen. Doordat de machine zo makkelijk te verplaatsen is, kun je hem neerzetten waar je wilt: zelfs midden in het afvalscheidingsstation. Waar je normaal gesproken een gatefee betaalt om de afval plastics te laten ophalen, kun je met onze machine een vergoeding krijgen voor de producten van waarde die je oplevert.
Maar afvalverwerkers zijn niet onze enige potentiële klanten. We zijn in gesprek met overheden, foodketens, de voedselindustrie, bedrijven in verpakkingsmaterialen, chemische concerns, et cetera. We kunnen de machines eenvoudig verplaatsen op een aanhanger of wereldwijd verschepen, dus een vervuild strand in Bali valt ook binnen de mogelijkheden. Op onze website krijgen we dagelijks vragen vanuit de hele wereld. Dat geeft ons vertrouwen dat het concept wel gaat werken.”
Wat kan BeStart voor jullie bedrijf betekenen?
“Tijdens de eerste coaching sessie zijn we vooral gechallenged of we overal aan hebben gedacht. De conclusie was: je hebt het bedrijf goed in de steigers staan. Het product, de visie, de strategie en de ROI kloppen. We hebben 5 potentiële klanten voor onze afvalolie machine en er komt een R&D project aan. Tegelijkertijd gaan we met Pyrolyze een traject in waarvan we het verloop en de uitkomst niet kennen. Natuurlijk is het fijn om gebruik te maken van de kennis en ervaring van mensen die al heel vaak met dit bijltje gehakt hebben. En daarnaast hopen we veel nuttige contacten via het BeStart netwerk op te doen. “
Hoe kan het BeStart netwerk jullie helpen?
“We zoeken naar potentiële klanten die een afvalprobleem hebben en die een business case zien in het oplossen daarvan. We hanteren daarbij een drietrapsraket:
- Op labschaal testen van de afvalmaterialen. Welke afval oliën en afvalplactics heb je?
- Pilot project draaien met een kleinere installatie op locatie bij de klant. Testen draaien met hun afvalmateriaal op batch niveau.
- Aanschaf van de grote installatie voor een continue verwerking van afvalstromen.
Voor mensen die interesse hebben: op onze website pyrolyze.nl leggen we de machine en het pyrolyse proces helemaal uit en kun je de afval motorolie installatie zelfs al aanschaffen. De installatie voor afval motorolie is binnenkort op afspraak te bezichtigen in Amersfoort. Daar wordt de machine opgesteld naast een innovatieve nieuwbouwwoning van Heilijgers, die voor een groot deel uit piepschuim bestaat. Aan het eind van de levenscyclus kan de woning door onze installatie gerecycled kan worden en zo is de kring weer rond.
Neem gerust contact met me op als je vragen of ideeën hebt via [email protected] of 085 – 3033505.”
